De ultieme gids voor het huren van een bevalbad: Wat je moet weten.

huur bevalbad ultieme gids om te kiezen

Plan jij een thuisbevalling en overweeg je gebruik te maken van een bevalbad? Het huren van een bevalbad kan een geweldige manier zijn om een comfortabele en rustgevende omgeving te creëren voor je bevalling. Maar met zoveel beschikbare opties kan het overweldigend zijn om te weten waar je moet beginnen. Dat is waar deze ultieme gids voor het huren van een bevalbad om de hoek komt kijken. In deze uitgebreide gids behandelen we alles wat je moet weten om een weloverwogen beslissing te nemen, van de voordelen van een bevalbad tot de verschillende soorten baden die te huur zijn. We geven ook tips voor het opzetten, evenals belangrijke veiligheidsoverwegingen om in gedachten te houden. Met ons deskundig advies kan je de beste keuze maken voor jou, je partner en jullie baby om een succesvolle en gedenkwaardige thuisbevalling te kunnen beleven.

Inleiding tot geboortebaden

Geboortebaden zijn een populair alternatief voor een traditionele (ziekenhuis)bevalling. Ze bieden een rustgevende en ontspannende omgeving die kan helpen bij het verminderen van stress en pijn tijdens de bevalling. Een bevalbad is een bad dat speciaal is ontworpen voor gebruik tijdens de bevalling. Het is meestal dieper en breder dan een normaal bad en heeft vaak handgrepen en soms een stoeltje om de moeder te ondersteunen tijdens de bevalling.

Een huur bevalbad kan worden gebruikt voor verschillende stadia van de bevalling. Sommige vrouwen kiezen ervoor om alleen in het bad te zijn tijdens de weeën, terwijl andere vrouwen ervoor kiezen om in het bad te blijven voor de gehele bevalling. Het warme water in het bad kan helpen om de spieren te ontspannen en de bloedstroom te verbeteren. Hierdoor worden de weeën effectiever, de bevalling gemakkelijker en (mogelijk) minder pijnlijk wordt.

Voordelen van geboortebaden tijdens de bevalling

Er zijn tal van voordelen verbonden aan het gebruik van een geboortebad tijdens de bevalling. Ten eerste kan het zorgen voor een ontspannen omgeving die de stress en pijn van de bevalling kan verminderen. Het warme water kan de spieren ontspannen, de bloedstroom verbeteren en de pijn van de weeën verminderen. Dit kan leiden tot een kortere bevalling en minder behoefte aan pijnmedicatie.

Een bevalbad kan ook zorgen voor meer privacy en comfort. In tegenstelling tot een traditionele (ziekenhuis)bevalling, waarbij de moeder vaak wordt omringd door medisch personeel en apparatuur, kan een geboortebad een rustgevende en persoonlijke omgeving bieden. De moeder kan zich op haar gemak voelen en zich concentreren op de bevalling zonder afleiding.

Bovendien kan het gebruik van een geboortebad de baby ten goede komen. Het warme water kan de baby helpen ontspannen en de bloedtoevoer naar de placenta verbeteren. Dit kan leiden tot een betere zuurstofvoorziening en een snellere bevalling.

Wat u moet overwegen voordat u een geboortebad huurt

Voordat je een bevalbad huurt, zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden. Ten eerste is het belangrijk om na te denken over jouw gezondheid en de gezondheid van jullie baby. Als je van te voren weet dat er een hoog risico is op complicaties tijdens de bevalling, kan het gebruik van een bevallingsbad mogelijk niet veilig zijn. Het is belangrijk om alle opties te bespreken met verloskundige, gynaecoloog of doula voordat je een beslissing neemt.

Daarnaast moet u rekening houden met de beschikbare ruimte in uw huis. Een bevalbad is meestal groter dan een traditioneel bad en vereist voldoende ruimte om te worden geplaatst. U moet er ook voor zorgen dat je toegang heeft tot warm water aanlsuiting binnen 10-20 meter en ook een waterafvoer mogelijkheid (doucheputje, toilet of gootsteen).

Ten slotte moet je rekening houden met de kosten van het huren van een bevalbad. De prijzen variëren afhankelijk van het type bad en de verhuurder, dus het is belangrijk om verschillende opties te vergelijken om de beste deal te vinden. Vaak is het ook mogelijk om gespreid te betalen, maar dat is een persoonlijke overweging.

Soorten geboortebaden

Er zijn verschillende soorten geboortebaden beschikbaar om te huren. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om de opties te vergelijken en te kiezen wat het beste bij jou past.

Een opblaasbaar bevalbad is een populaire keuze vanwege de betaalbaarheid en het gemak van opslag en transport. Het bad kan worden opgeblazen met een elektrische pomp en kan na gebruik eenvoudig worden leeggelaten en opgeborgen. Het nadeel van een opblaasbaar geboortebad is dat het minder stevig zou kunnen zijn, maar vaak wel weer comfortabeler vanwege de zachte zijwanden.

Een hard plastic bevallingsbad is een duurzamere optie die vaak wordt gebruikt in ziekenhuizen en geboortecentra. Het is gemaakt van plastic en is steviger dan een opblaasbaar bad. Het nadeel is dat het vaak duurder is en meer ruimte nodig heeft om te worden opgeslagen. Soms beschikken de hard plastic baden ook over een verwarmingselement om het water warm te houden. Hier zijn de meningen sterk over verdeeld, omdat het mogelijk kan leiden tot bacterie groei wanneer het bad te lang op temperatuur wordt gehouden.

Hoe u een bevalbad opzet

Het opzetten van een bevalbad kan enige tijd en planning vergen, maar het is de moeite waard om een comfortabele en veilige omgeving voor jouw waterbevalling te creëren. Hier zijn enkele stappen om een bevalbad op te zetten:

 1. Kies de locatie: Kies een ruimte in huis waar het bad kan worden geplaatst. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is en dat je toegang hebt tot warm water.
 2. Bereid het bad voor: Lees de opzet instructies zorgvuldig door en zorg ervoor dat je alle benodigde materialen hebt. Gebruik altijd de meegeleverde hygiënische hoes, voordat je het water in het bad laat lopen.
 3. Zorg voor de juiste temperatuur: De temperatuur van het water moet tussen de 36 en 37 graden Celsius zijn. Gebruik een thermometer om de temperatuur te meten en pas de temperatuur indien nodig aan.
 4. Controleer de veiligheid: Zorg ervoor dat het bad stevig is geplaatst en dat er geen risico is op uitglijden of vallen. Zorg ervoor dat er iemand in de buurt is om je te helpen als dat nodig is.

Wie kan een bevalbad gebruiken?

Een geboortebad kan worden gebruikt door vrouwen die thuis bevallen en die geen complicaties verwachten of hebben. Het is belangrijk om alle opties te bespreken met je verloskundige, gynaecoloog en/of doula voordat je een beslissing neemt. Sommige vrouwen kunnen mogelijk niet in aanmerking komen voor het gebruik van een bevalbad vanwege gezondheidsproblemen of andere complicaties.

Veiligheidstips voor het gebruik van een bevalbad

Het is belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen bij het gebruik van een bevallingsbad. Hier zijn enkele tips om u te helpen veilig te blijven tijdens de bevalling:

 1. Zorg voor toezicht: Zorg ervoor dat er altijd iemand in de buurt is om u te helpen als dat nodig is.
 2. Houd het water op de juiste temperatuur: De temperatuur van het water moet tussen de 36 en 37 graden Celsius zijn. Gebruik een thermometer om de temperatuur te meten en pas deze indien nodig aan.
 3. Gebruik geen badolie of zeep: Badolie of zeep kan de balans van het water verstoren en de huid van de baby irriteren. Gebruik alleen warm water tijdens de bevalling.
 4. Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven tijdens de bevalling.
 5. Goede begeleiding: zorg dat je voldoende mensen om je heen hebt die je vertrouwd, zo kan jij focussen op je waterbevalling en de mensen om je heen zorgen voor de randzaken (temperatuur water, voldoende drinken, anti-slip matjes, timer etc.)

Hoe een bevalbad schoonmaken

Na gebruik moet je het geboortebad reinigen en desinfecteren voordat je het terugstuurt naar de verhuurder. Hier zijn enkele tips om je te helpen het bad schoon te maken:

 1. Verwijder vuil en afval: Verwijder vuil en afval uit het bad voordat u het leegt, gebruik hiervoor het schepnetje wat meegeleverd wordt
 2. Reinig het bad: Gebruik een mild reinigingsmiddel om het bad schoon te maken. Spoel het bad daarna grondig af met schoon water.
 3. Desinfecteer het bad: Gebruik een desinfecterend middel om het bad te desinfecteren.
 4. Droog het bad: Laat het bad volledig drogen voordat je het opvouwt en terugstuurt.

Waar u een bevalbad kunt huren

Er zijn verschillende verhuurbedrijven die geboorte baden aanbieden. U kunt online zoeken naar verhuurbedrijven, de meeste versturen door heel Nederland. Zorg ervoor dat u verschillende opties vergelijkt om de beste deal te vinden. Hierbij enkele favorieten:

Copara.nl
Bevalbad-verhuur.nl

Conclusie en laatste gedachten

Een bevalbad  kan een geweldige manier zijn om een rustgevende en ontspannende omgeving te creëren voor jouw (water)bevalling. Het biedt tal van voordelen, waaronder het verminderen van stress en pijn tijdens de bevalling en het bieden van meer privacy en comfort. Voordat je een bevalbad huurt, is het echter belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, waaronder jouw eigen gezondheid en de gezondheid van jullie baby, evenals de beschikbare ruimte en de kosten die komen kijken bij de verhuur. Met de juiste planning en voorbereiding kan je een veilige en comfortabele omgeving creëren voor mooie bevalling en een onvergetelijke ervaring hebben.

Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.