Ontdek de voordelen van een geboorte TENS voor een natuurlijke bevalling

Geboorte TENS voordelen Mama TENS

Ben je als aanstaande moeder enthousiast over het vooruitzicht van een natuurlijke bevalling? Zo ja, lees hier dan over de voordelen van het gebruik van een geboorte TENS apparaat (ook Mama TENS genoemd). Het apparaat is ontworpen om veilige en effectieve pijnverlichting te bieden tijdens de bevalling. Het gebruik hiervan wordt steeds populairder onder vrouwen die op zoek zijn naar een medicijnvrije bevalling. Dit kleine handzame apparaatje maakt gebruik van de kracht van Transcutane Electric Nerve Stimulation (TENS). Dit geeft elektrische stroompjes af op een laag niveau om de natuurlijke pijn blokkerende mechanismen van het lichaam te stimuleren.

Het is niet alleen een niet-invasief alternatief voor medicatie, maar het geeft je ook de controle over je pijnbestrijding tijdens de bevalling. In dit bericht gaan we in op de vele voordelen van het gebruik van een ‘geboorte TENS’ apparaat, van het verminderen van de pijn tijdens de bevalling tot het bevorderen van ontspanning en algeheel welzijn. Duik met ons mee in de wereld van natuurlijke bevalling en ontdek hoe een Mama TENS een revolutie teweeg kan brengen in je bevallingservaring.

Inleiding tot geboorte TENS apparaten

Bij de gedachte aan bevallen denken de meeste mensen aan intense pijn en de behoefte aan verschillende vormen van medicatie om ermee om te gaan. Maar wat als er een alternatieve methode is om pijn te verminderen en tegelijkertijd controle te behouden over je eigen lichaam? Hier komt het geboorte TENS apparaat om de hoek kijken. Deze innovatieve methode heeft de manier waarop vrouwen bevallen drastisch veranderd in de afgelopen jaren. Het biedt een scala aan voordelen voor moeders die streven naar een natuurlijke bevalling.

Een geboorte TENS apparaat is een draagbaar apparaat dat gebruikmaakt van TENS-technologie om lage elektrische stromen naar specifieke delen van het lichaam te sturen. Deze stromen stimuleren de zenuwen en activeren de afgifte van endorfines, de natuurlijke pijnstillers van het lichaam. Door het gebruik van een geboorte TENS apparaat kun je de pijn tijdens de bevalling aanzienlijk verminderen zonder medicatie.

Hoe werken geboorte TENS apparaten precies? Het apparaat heeft kleine plak elektroden die op de huid worden geplaatst, meestal op de rug. Deze elektroden zijn verbonden met het klein, handzaam apparaatje dat de elektrische stromen levert. Door de juiste instellingen te kiezen, kun je de intensiteit en frequentie van de elektrische stromen aanpassen aan je eigen behoeften en comfortniveau. Een geboorte TENS kan tijdens de bevalling continu worden gebruikt om pijnverlichting te bieden.

Voordelen van een geboorte TENS tijdens de bevalling

Hier zijn enkele belangrijke voordelen waar je rekening mee moet houden:

 1. Niet-invasieve pijnverlichting: In tegenstelling tot medicatie, die mogelijk bijwerkingen kan hebben, is een geboorte TENS een niet-invasieve manier om pijn te verminderen tijdens de bevalling. Het apparaat stuurt lage frequentie elektrische stromen naar specifieke zenuwen, waardoor de pijn wordt geblokkeerd en endorfines vrijkomen.
 2. Controle over pijnmanagement: Een van de grootste voordelen van het gebruik van een geboorte TENS apparaat is dat je zelf de controle hebt over je pijnmanagement. Je kunt de instellingen aanpassen aan je eigen behoeften en comfortniveau, waardoor je de regie houdt over je eigen bevalling.
 3. Ontspanning en welzijn: Het gebruik van een geboorte TENS kan helpen bij het bevorderen van ontspanning tijdens de bevalling. De elektrische stromen stimuleren de afgifte van endorfines, waardoor je je kalmer en meer ontspannen kunt voelen tijdens de geboorte. Bovendien kan het verminderen van pijn bijdragen aan een positievere geboorte-ervaring.
 4. Participatie partner: door gebruik te maken van een Mama TENS, kan je je partner beter betrekken bij de geboorte. Hij of zij kan bijvoorbeeld de electroden op je rug plakken, maar ook juist de instellingen bedienen van het apparaat. Hierdoor kan jij gefocust blijven op de bevalling en je partner houdt goed jouw pijnsensatie in de gaten.

De voordelen van het gebruik van een geboorte TENS zijn goed gedocumenteerd en worden ondersteund door onderzoek en studies. In de volgende sectie zullen we enkele van deze studies nader bekijken om een beter inzicht te krijgen in de effectiviteit van mama TENS-apparaten.

Onderzoek en studies naar de effectiviteit van geboorte TENS apparaten

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de effectiviteit van mama TENS apparaten bij het verminderen van pijn tijdens de bevalling. Veel van deze studies hebben positieve resultaten aangetoond en hebben bijgedragen aan de groeiende populariteit van deze apparaten onder vrouwen die streven naar een natuurlijke bevalling.

Een gerandomiseerde studie uit 2021 uitgevoerd door Anne Njogu et al (“The effects of transcutaneous electrical nerve stimulation during the first stage of. labor: a randomized controlled trial”). Deze studie onderzocht het gebruik van geboorte TENS apparaten bij 100 vrouwen die een vaginale bevalling ondergingen. De resultaten toonden aan dat het gebruik van een geboorte TENS apparaat leidde tot significante pijnvermindering tijdens de bevalling bij geïncludeerde vrouwen.

Deze studie, samen met vele andere, suggereren dat geboorte TENS apparaten een effectieve en veilige optie zijn voor pijnverlichting tijdens de bevalling. Het is echter belangrijk op te merken dat de effectiviteit van het apparaat kan variëren afhankelijk van de individuele ervaring en de specifieke omstandigheden van de bevalling. Het is raadzaam om met je zorgverlener te overleggen voordat je een geboorte TENS koopt of huurt.

Het kiezen van het juiste geboorte TENS voor jouw behoeften

Met zoveel verschillende geboorte tens-apparaten op de markt kan het overweldigend zijn om de juiste keuze te maken. Hier zijn enkele factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een geboorte tens-apparaat:

 1. Kwaliteit en betrouwbaarheid: Kies altijd een geboorte TENS van een gerenommeerd merk dat bekend staat om zijn kwaliteit en betrouwbaarheid. Wij leveren 2 specifieke merken, de Elle TENS, Elle TENS 2 van Body Clock en Perfect MamaTENS van Tenscare, beide merken hebben een speciale geboorte TENS machine op de markt.
 2. Functies en instellingen: Controleer welke functies en instellingen het geboorte TENS apparaat biedt. Er bestaan verschillen tussen de beschikbare TENS apparaten, zo heeft de een bijvoorbeeld wel of geen weeën timer.
 3. Gebruiksgemak: Bij een bevalling komt veel kijken, kies daarom voor een gebruiksvriendelijk geboorte TENS -apparaat die gemakkelijk te bedienen is t tijdens de bevalling. Wij zijn groot fan van de Perfect MamaTENS van Tenscare aan, deze heeft een duidelijk en groot display, waarbij de bedieningsknoppen eenvoudig te begrijpen zijn.

Daarnaast is het altijd een goed idee om met je zorgverlener te overleggen voordat je een geboorte TENS aanschaft of huurt. Ze kunnen je waardevol advies geven en je helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw specifieke situatie.

Tips voor goed gebruik van een geboorte TENS

Om het maximale uit je mama TENS te halen, zijn hier enkele tips voor effectief gebruik:

 1. Leer het apparaat kennen: Neem de tijd om vertrouwd te raken met het geboorte TENS apparaat voordat je het tijdens de bevalling gebruikt. Lees de handleiding en oefen met de verschillende instellingen, zo voorkom je stress tijdens de bevalling en ben je goed voorbereid.
 2. Plaatsing van de elektroden: Zorg ervoor dat je de elektroden op de juiste plek op de rug plaatst. Hierbij ook het advies om alvast een keer te oefenen, de gel pad elektroden zijn herbruikbaar en blijven wel even plakken nadat je hebt geoefend (wel afgesloten bewaren). Volg de instructies van het apparaat voor de juiste plaatsing.
 3. Communiceer met je doula/verloskundige/partner: Houd de mensen om je bevalling heen goed op de hoogte van het gebruik van een geboorte TENS tijdens de bevalling. Ze kunnen je begeleiden en ondersteunen tijdens het proces. Maak het echt een onderdeel van je geboorte plan.

Door deze tips te volgen, kun je het geboorte TENS apparaat effectief gebruiken en optimaal profiteren van de pijnverlichting die het biedt tijdens de bevalling.

Andere natuurlijke pijnstillers voor de bevalling

Naast het gebruik van een geboorte TENS apparaat zijn er ook andere natuurlijke pijnstillers die je kunt overwegen tijdens de bevalling. Hier zijn enkele populaire opties:

 1. Ademhalingstechnieken: Door bewuste ademhalingstechnieken te gebruiken, kun je jezelf kalmeren en de pijn verminderen tijdens de bevalling. Er zijn verschillende ademhalingstechnieken beschikbaar, zoals de Lamaze-methode en de Bradley-methode.
 2. Waterbevalling: Een waterbevalling kan helpen bij het verminderen van pijn en het bevorderen van ontspanning tijdens de bevalling. Het warme water kan je spieren ontspannen en de pijn verzachten. Een bevalbad kan je eenvoudig huren voor eenmalig gebruik.
 3. Massage en acupressuur: Massage en acupressuur kunnen helpen bij het verlichten van pijn en het bevorderen van ontspanning tijdens de bevalling. Het masseren van bepaalde drukpunten kan de natuurlijke pijnstillers van het lichaam activeren.

Misvattingen over geboorte TENS

Ondanks de vele voordelen en positieve ervaringen, zijn er enkele veelvoorkomende misvattingen over geboorte TENS apparaten. Laten we enkele van deze misvattingen rechtzetten:

 1. Het is niet effectief: Meerdere studies hebben aangetoond dat geboorte TENS effectief zijn bij het verminderen van pijn tijdens de bevalling. Hoewel de ervaring kan variëren, hebben veel vrouwen baat gehad bij het gebruik ervan. Uiteindelijk blijft het een persoonlijke ervaring, waarbij elke vrouw haar eigen pijngrens en pijn sensatie heeft, het kan dus zijn dat een mama TENS voor de een heel goed werkt, maar voor een ander minder effect lijkt te hebben
 2. Het is gevaarlijk voor de baby: Geboorte TENS apparaten zijn veilig voor zowel de moeder als de baby.
Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere surfervaring te bieden. Door deze website te bekijken en te gebruiken ga je akkoord met het gebruik van cookies.