Praktische checklist voor bevalling en kraamperiode

De praktische checklist voor bevalling en kraamperiode

‘Wat je moet weten voor de grote dag’

Zwangerschap en bevalling behoren tot de spannendste en meest impactvolle ervaringen in het leven van een vrouw, zeker als het je eerste kindje betreft.  Er is zoveel informatie beschikbaar, dat kan zeer overweldigend zijn. Daarom hebben we de fijne checklist voor de bevalling en de kraamperiode samengesteld, met alles wat je wilt weten om je voorbereid en zelfverzekerd te voelen. Van het opstellen van je geboorteplan en het inpakken van je ziekenhuistas tot wat je kunt verwachten tijdens de bevalling en hoe je voor jezelf en je pasgeborene kunt zorgen tijdens de kraamperiode, onze uitgebreide checklist helpt je georganiseerd te blijven. Dus of je nu voor het eerst moeder wordt of een doorgewinterde moeder bent, maak je klaar om alles op je lijstje af te vinken en verwelkom je kleintje vol vertrouwen en vreugde op de wereld!

Inleiding tot bevalling en kraamtijd

Bevalling is het proces waarbij een baby uit de baarmoeder van de moeder wordt gedreven tijdens de geboorte. Het is een natuurlijk proces dat begint wanneer de baby volledig is ontwikkeld en klaar is om te worden geboren. Een geboorte kan enkele uren tot enkele dagen duren. De kraamtijd is de periode na de geboorte van de baby waarin de moeder herstelt van de bevalling en zich aanpast aan het hebben van een pasgeboren baby. Deze periode kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van het herstel van de moeder.

Voorbereiden op de bevalling

Er zijn verschillende zaken die je kunt doen om je voor te bereiden op de bevalling en de kraamtijd. Het maken van een bevallingsplan is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding. Dit is een document waarin je je wensen en voorkeuren voor de bevalling vastlegt, zoals wie er bij de bevalling aanwezig mag zijn, welke pijnstillers je wel of niet wilt en hoe je de baby wilt voeden. Het is ook belangrijk om een ​​doula, verloskundige en/of gynaecoloog te kiezen die je vertrouwt en bij wie je je op je gemak voelt. Je kunt ook overwegen om zwangerschapscursussen te volgen om je voor te bereiden op de bevalling en om meer te leren over hoe je voor jezelf en je baby kunt zorgen tijdens de kraamtijd. Wij zijn groot van de cursus ‘samen bevallen”, omdat deze cursus erop gericht is om je partner goed betrokken te laten zijn. Uit persoonlijke ervaring weten we dat deze cursus niet zweverig is, maar juist praktisch in opzet. En onder de mannelijke partners een leuke manier om andere aanstaande vaders te ontmoeten.

Wat moet je meenemen in je ziekenhuistas?

Het inpakken van je ziekenhuistas, ook wel vluchttas genoemd, is een belangrijk onderdeel van jouw voorbereiding op de bevalling. Hier zijn enkele essentiële producten en zaken die je niet zou moeten vergeten:

– Schone kleding voor jou en de baby
– Omslagdoek voor de baby
– Autozitje, die je al getest hebt
– Toiletartikelen om je op te frissen
– Haarborstel en elastiekjes, zodat je haar uit de weg is
– Lippenbalsem, door puffen drogen je lippen sterk uit
– Oplader voor je telefoon
– Bril en/of contactlenzen (incl. vloeistof)
– Persoonlijke medicatie, een bevalling kan lang duren
– Vermaak (tijdschrift, tablet, boek, etc)
– Huissleutels, zodat je deze in de haast niet vergeet
– Portemonnee met los geld en bankpassen
– Iets te eten voor jou en je partner (snelle suiker snack)
– Het eeuwige muntje voor de rolstoel om je naar de auto te brengen
– Geboorteplan
– Verzekeringsgegevens en ID-kaart

Verschillende stadia van de bevalling

De bevalling bestaat uit drie stadia. In het eerste stadium bereidt je lichaam zich voor op de bevalling door de baarmoederhals te openen. Dit kan enkele uren tot enkele dagen duren. In het tweede stadium vindt de daadwerkelijke geboorte plaats, waarbij de baby door het geboortekanaal wordt geduwd. In het derde stadium wordt de placenta uitgestoten. Veel vrouwen hebben niet altijd door dat er na de geboorte van de baby het derde stadium begint, dit is niet persé heel pijnlijk, omdat de opening dan voldoende zal zijn, maar de placenta moet er altijd uit geperst worden.

Opties pijnbestrijding tijdens de bevalling

Er zijn verschillende opties voor pijnbestrijding tijdens de bevalling. Sommige vrouwen kiezen voor medicijnen zoals epidurale verdoving, terwijl anderen kiezen voor natuurlijke methoden zoals ademhalingsoefeningen en massage. Daarnaast zijn er ook (natuurlijke) hulpmiddelen beschikbaar om de pijn te reduceren, zoals een huur bevalbad en een huur geboorte tens. Het is belangrijk om met je doula, verloskundige en/of gynaecoloog open te spreken over je opties voor pijnbestrijding en om een ​​geboorteplan te maken dat bij jou (!) past.

Wat te verwachten tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling zul je verschillende symptomen ervaren, waaronder weeën en het breken van de vliezen. Het is belangrijk om te begrijpen wat je kunt verwachten tijdens de bevalling, zodat je je hierop kunt voorbereiden en weet wanneer je medische hulp moet zoeken.

Postpartum zorg

Na de bevalling begint de kraamtijd. Dit is de periode waarin je lichaam herstelt van de bevalling en waarin je leert hoe je voor je pasgeboren baby moet zorgen. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en goed voor jezelf te zorgen tijdens deze periode. Je kunt ook overwegen om een ​​lactatiekundige te raadplegen als je problemen hebt met borstvoeding geven. Een mooi e-book van om je beter te verdiepen en je voor te bereiden op de postpartum periode kan je hier vinden.

Zorgen voor de pasgeboren baby

Als nieuwe moeder kun je je overweldigd voelen door de verantwoordelijkheid om voor je pasgeboren baby te zorgen. In Nederland ontvang je standaard kraamzorg, zij kunnen je hier goed in begeleiden.. Zij geven je ook praktische tips hoe je jezelf en de baby moet verzorgen/

 Hier zijn enkele belangrijke dingen die je moet weten:

– Voeding: de meeste pasgeboren baby’s hebben elke twee tot drie uur voeding nodig, ook in de nacht. Probeer samen met je partner deze nachten op te pakken, zodat hij/zij hier onderdeel van kan worden.

– Verschonen: je baby moet regelmatig worden verschoond om huidirritatie te voorkomen. Schrijf in de 1e week van de kraamperiode goed in het logboek wat (plassen of poepen) en hoe laat de baby is verschoont, zo kan de kraamzorg goed in de gaten houden of zij afwijkend gedrag bij de baby zien.

– Slaap: pasgeboren baby’s slapen meestal 16-17 uur per dag, heerlijk, zo kan jij ook goed herstellen. Probeer zelf ook niet direct te veel hooi op je vork te nemen en rust goed uit, een bevalling is hard werken!

Gemeenschappelijke postnatale problemen en hoe ermee om te gaan

Er zijn verschillende problemen die kunnen optreden tijdens de kraamtijd, zoals tepelkloven, postpartumdepressie en obstipatie. Dit zijn op zichzelf staand geen gekke problemen en veel vrouwen lopen hier tegenaan, maak dit van te voren ook bespreekbaar met bijvoorbeeld je partner. Het is belangrijk om te weten hoe je deze problemen kunt aanpakken en wanneer je medische hulp moet zoeken.

Postpartum mentale gezondheid

Postpartum depressie is een veelvoorkomend probleem bij nieuwe moeders. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en hulp te zoeken als je denkt dat je postpartum depressie hebt. Er zijn verschillende behandelopties beschikbaar om je te helpen herstellen. Kijk eerst eens op thuisarts.nl of jij symptomen hebt en wat je eraan zou kunnen doen.

Het creëren van een ‘tribe’ voor de kraamtijd

Het hebben van een sterk sociale achterwacht, ofwel een tribe, kan een groot verschil maken tijdens de kraamtijd. Dit kan bestaan ​​uit familie, vrienden, gezondheidszorgverleners en andere moeders. Het is belangrijk om te weten wie je kunt bellen als je hulp nodig hebt en om hulp te accepteren wanneer deze wordt aangeboden. Vooral accepteren dat je niet alles zelf weet of zelf kan blijft een uitdagende….

Conclusie en laatste tips voor een succesvolle bevalling en kraamtijd

Het is belangrijk om je voor te bereiden op de bevalling en de kraamtijd, zodat je je op je gemak voelt en weet wat je kunt verwachten. Het hebben van een bevallingsplan, het inpakken van je ziekenhuistas (vluchttas) en het begrijpen van de stadia van de bevalling zijn allemaal belangrijke stappen. Zorg ook goed voor jezelf en je pasgeboren baby tijdens de kraamtijd en zoek actief hulp als je het nodig hebt. Met de juiste voorbereiding en ondersteuning kan de bevalling en kraamtijd een van de meest bijzondere en mooie ervaringen in je leven zijn.